Къщата на Йордан Йовков в с. Жеравна

Йордан Йовков е роден на 9 ноември 1880 г. в с. Жеравна, община Котел, област Сливен и е живял там от раждането си до 1893 г.
Село Жеравна
Селото е известно и с Фестивала на фолклорната носия, който се провежда ежегодно.
От 1964 г. с. Жеравна е обявено за национален архитектурен резерват, затова тук могат да се видят запазени старинни къщи. Запазена е автентичността и старобългарския дух. Селото има свое собствено излъчване и атмосфера като пазител на своята история и събития.
Пътуването ми до там беше инцидентно, но запомнящо се. Селото ни прие със своето спокойствие и смълчаност. Беше тихо и подходящо за разходка и разглеждане.


Тук се настанихме в къща за гости, точно в стар архитектурен стил. Прозорците бяха от масивно дърво, двукрили и с метално резе отвътре. Някои не можеха да се отворят, споени с времето. Такива резета имаше и на вратите. Стълбите и пода скърцаха, миришеше на дърво. Обстановката беше в характерен старобългарски стил, дух и обзавеждане, със запазени старинни български мебели, рогозки, килими, Всички къщи бяха в стар български стил. Начинът на разпределение на стаите, вътрешните стълби, големите общи помещения и калдъръми около къщите, всичко това ме караше да се чувствам сякаш съм назад във времето.


Къщи – музеи

Къщата на Йордан Йовков
Къщата на Йордан Йовков се намира в края на селото, на площад „Голямо бърдо“. Преминахме през централната улица с дюкяни и едно кафе, след местния исторически музей, едно училище и продължихме нагоре. Калдаръмената улица ни заведе точно там. След една градска пейка, която е разположена на кръстопът, забелязахме табелата с надпис: „Къща – музей Йордан Йовков“.


Влиза се в голям, просторен и открит двор, заграден с дувар. В центъра на двора, срещу къщата е разположен голям паметник на Йовков, седнал, ведър и сякаш наблюдаващ родния си дом. В двора са посадени много цветя, а в дясно е изградена каменна чешма.


Родната къща на Йовков ми се стори по – различна като архитектурно изпълнение от другите двуетажни къщи в Жеравна. Тя е на един етаж, с голяма площ.
Входът на къщата е разположен централно и след като се влезе, вътре се очертават две помещения. В ляво помещението представлява жилищна част, с типичните за времето, в което е живял Йовков, домашни условия.

В дясно е изложена музейна сбирка, разказваща за творчество на писателя и неговите произведения, издадени за първи път, както и преводи на чужди езици.  Централно място е отредено на писалката на Йовков, с която написва цикъла разкази: „Старопланински легенди“, посветени на с. Жеравна. Изложени са и стари български издания, ръкописи, документи и лични вещи.


Йордан Йовков е роден тук и е живял до 1893 г., когато се премества на 13 годишна възраст, заедно със семейство си, при бащи си в Добруджа.
Написал е цикъла разкази „Старопланински легенди“ именно за с. Жеравна, на основата на своите спомени от детството и желанието да възпее родния си край.
Къщата на писателя Йордан Йовков е превърната в музей през 1957 г. Обявена е за архитектурно – строителен паметник през 1978 г.

Други две къщи, които посетихме са къщата – музей на Сава Филаретов и на Руси Чорбаджи.


Къща – музей Сава Филаретов

Намира се в центъра на селото и е запазена, и възстановена в автентичния си вид. Влиза се в слънчев двор. Музейната експозиция е на втория етаж, до който се изкачва по външни дървени стълби. От тях се отива на веранда с красива гледка. Вътре може да се разгледа музейната експозиция.
Сава Филаретов е роден в с. Жеравна през 1825 г.
Учи в гръцко училище в Цариград, в Одеската гимназия и завършва Московския университет. След като се завръща в България се отдава на просветна дейност, както в родния си край, така и в София.
Открива първата девическа гимназия в гр. София. Там се запознава с бъдещата си съпруга, жадната за образование и знания Йорданка Филаретова. Жени се за нея, когато тя е 17 годишна.
През 1861 г. поради дейността си, привлича вниманието на османските власти и се налага да заминат за Русия, откъдето се завръща същата година.
Сава Филаретов се разболява от туберкулоза и през 1863 г., на 38 години, почива в Кайро.


Впечатлена бях от биографията и дейността на неговата съпруга Йорданка Филаретова. Родена е в гр. София, в богато и влиятелно семейство.
Тя участва в революционното движение и се отдава на обществена дейност и продължава делото на своя съпруг. Основава женското дружество „Майка“.
След смъртта на Сава Филаретов и на сина им Владимир, който също умира от туберкулоза, тя дарява средствата, заделени за обучение на сина си, за построяване на първото средно стопанско девическо училище „Княгиня Мария Луиза“. Отдава се на благотворителна дейност. Завещава имотите си на църквата „Св. Неделя“ и се оттегля в Кремиковския манастир до края на живота си.
С нейното дарение е построен днешния медицински колеж в София „Йорданка Филаретова“ и Женска гимназия – днес професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“.

(Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0_%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0)

Къща – музей Руси Чорбаджи

Къщата е на над 300 години. В момента на първия етаж е разположена изложба, а на втория експозицията представя бита и начина на живот на българите.
Руси Чорбаджи е бил един от най – богатите и влиятелни хора в с. Жеравна. Къщата е паметник на културата с национално значение.
Интересна е легендата за с. Жеравна, която разказва за това, как селото е запазило развитието си през османското владичество.

Храм „Св. Николай“

Представлява комплекс с църква и няколко сгради. Църквата е построена през 1834 г. и е архитектурно – исторически паметник. Намира се в центъра на селото, но като се влезе, през голяма порта, вътре е закътано, тихо и спокойно. В двора се намира вековна липа.

Текст: Симона Стефанова

Снимки: Симона Стефанова

No comments
Share:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights