Водопад Полска Скакавица

Разходка в тишина и размисли

Водопад Полска Скакавица е разположен в Земенската планина, от страната на област Кюстендил.
Пътува се по пътя за град Кюстендил, от град Перник, през град Радомир, селата Извор и Драгомирово.
Преминахме и през селата Цървеняно, Коняво, Копиловци, Шишковци и Раждавица, които са в Кюстендилска област.
В с. Шишковци видяхме табели към къща – музей на Владимир Димитров – Майстора.
В село Раждавица преминава ж. п. линия, през която се пресича по посоката на водопада, както ни водеше навигацията.
След с. Раждавица, следвайки навигацията, намерихме място за автомобила и спряхме на едно разширение на пътя, под изоставени стопански постройки.
Забелязахме дървена табела с надпис „Водопад“, като отклоненията от главния път са две в една посока.

Тръгнахме по широк черен път, равен за разходка и с приятна гледка. Погледът обхваща цялата местност. Имаш възможност да поемеш въздух и постепенно да навлезеш в природата. Бяхме отделили целия неделен ден и не бързахме. По този път може да се премине и с автомобил. Ние срещнахме много преминаващи автомобили.


Разстоянието от тук до водопада е около 1 ч. и половина пеша, спокойно, бавно ходене, с почивки. За около 30 – 40 минути стигнахме до голяма информационна табела обозначаваща началото на пътя за водопада. Там имаше пейки за почивка.

Продължава се по същия път, който вече е забранен за автомобили. Той продължава да е равен и приятен за разходка. След като преминахме през една постройка с механа за хапване и срещнахме две котета, точно преди една беседка, се очертава разклонение, обозначено с табели, едното за водопада, другото за еко пътека.

Продължихме за водопада и не след дълго се появи нова табела, която ни насочваше на ляво. В дясно обаче забелязах сграда на църква. Тъй като пред нас имаше частна къща, а до църквата преценихме, че трябва да преминем през частния двор, това ни отказа. Тръгнахме в ляво по пътека.


Това котенце ни видя и се забърза към нас, като ни говореше. Дойде при нас, погалихме го, но то продължи със същото темпо по пътеката, от която ние идвахме. Много ме учуди как така ентусиазирано дойде при нас, но си продължи, като мяучеше. Затова я проследих известно време, за да я погаля пак и да и се порадвам, но тя мяучейки, все едно ми говореше, продължаваше към разклона, от където бяхме дошли.
От разклона тръгва пътя от който дойдохме, пътя към водопада и една къща, която според нас беше частна собственост, през двора на която трябваше да преминем за да стигнем до църквата “ Св. Димитър“.
На връщане се сетих, че котето ни водеше натам.

Църквата „Св. Димитър“ е разположена точно над водопада и се забелязва от долу, като красива гледка. Тъй като я видях, именно отдолу, ме впечатли и реших да я потърся. Оказа се, че е точно тази църква, която видяхме на разклона с къщата.
Там ще отидем при следващо пътуване, което може да планираме по еко пътеката.
Вероятно разочаровахме котето, че не тръгнахме по него, а си продължихме по посока на табелата. Освен табели понякога срещаме и живи пътеводители, но не знаем техния език.

Следваше по – стръмен терен, който преминава през пресечена местност със скални образувания от горната страна и дере надолу, с храстовидна растителност. На две места в скалните образувания имаше място за почивка с дървени пънчета. Тук в цепнатините сякаш има тайни. Местността е интересна, както с падащите води на водопада и красивата гледка, така и с тези скални кръгове и цепнатини.


Стига се до нови указателни табели, които ясно посочват, двете нива на водопада и църквата „Успение Богородично“.

Срещата ми с първото ниво на водопада беше вълнуваща. Шума на водата и гледката са невероятни, докато снимах се изкъпах добре. Почувствах пречистваща сила.

Второто ниво, което беше по – надолу, ми се стори по – спокойно. Тук също можеш да се изкъпеш и водата пада по много красив начин. От пътеката между двете нива има много красива гледка. В далечината се вижда бивака и река Струма.


Следвайки табелите може да се отиде на приятна почивка и да се похапне на мястото определено като бивак. Там преминава пътят за църквата, по тъмно – синя маркировка, през водите на водопада.
По – надолу, водопада се влива във водите на река Струма, която беше много пълноводна и красива.

Информация:
Водопадът е кръстен на с. Полска Скакавица, което се намира близо до местността.
Местоположение:
Земенската планина
Област Кюстендил
Височина: 50 м.
Трудност: лек маршрут, с наклон и стръмни участък около водопада.

Тук може да видите устието на водопад Полска Скакавица, което се влива в река Струма:

https://blizoidalech.com/%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d1%80%d0%b5/

И ниво 2 на водопада: https://www.youtube.com/watch?v=djeo-jhmEaE

No comments
Share:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights