„Алея на билките“ – от кв. Княжево до х. Момина скала

Една разходка с много пеещи птички и звуци на поточета

Началото на месец април започнахме с една разходка отново във Витоша. Тръгнахме от кв. Княжево по една чудна пътека наречена „Алея на билките“. Средно планинска обходна пътека – кв. Княжево – Бялата вода – хижа Белите брези – Златните мостове и х. Момина скала.
От влизането в пътеката, през цялото време на изкачване и на връщане пееха птички и се надпяваха. Различни мелодии, чуруликания и извивки. Цял птичи хор. В ушите ни непрекъснато звучаха техните песни и не спряха за миг.

Разходката ни започна с Алеко Константинов, основоположник на туристическото движение в България и неговият поглед към Витоша: „Виж, тая гиздава Витоша. Има ли нещо по – красиво от нея в Света!“

Пътеката е много предизвикателна и предоставя възможност за една дълга разходка във Витоша.
Започва от кв. Княжево, непосредствено над последната спирка на трамвая. А за автомобили има широк паркинг. Започва от площадката над панорамния път, при ресторант „Бор“ и бар „Шишарка“.

От нея веднага се навлиза в гората и пътеката те повежда по своите места, гледки, поточета, много мостчета и чешми. Следвахме жълтата маркировка. Движехме се в борова гора, напълно откъснати от града, а на съвсем малко разстояние от него.

По цялата алея, на дървени табелки могат да се прочетат мисли и съвети на лечителя Петър Димков за здравето, радостта, приятелите, планината и здравословния живот. Всички те създават настроение за един по усмихнат и ведър живот, отношения на любов и уважение и повече движение.
Тук по тази пътеката осъзнах, под въздействие може би на размисли от написаното на табелките, че животът е ценен, но не само в стремежа си да го задържим, а в стремежа и действията, които правим за да се самоосъществим.
На специално поставени дървени табла по цялата пътека, може да се прочете много подробна информация за лечителя Петър Димков, за лечебните растения в природен парк „Витоша“, правила за бране и съхранение на билките, както и за всяка местност през която преминава алеята.
Срещнахме много колоездачи и тичащи спортисти.

Успяхме да заснемем и хубав изглед над София.
От кв. Княжево се изкачихме до чешмата „Бялата вода“ за около 30 минути.
От Бялата вода разстоянието е още 2 часа до хижа Момина скала, с нормално ходене. Тъй като доста снимахме и почивахме, изминахме цялото разстояние за доста повече време.

Напръскахме очите на чешмата за ведрина и прочистване и продължихме нагоре. Пътеката е широка, върви се непрекъснато с изкачване, но е лека и подходяща за разходка и разговори. Раздвижване за начинаещи туристи, както и една възможност за спокойно наслаждаване на движението.

Пътеката представлява еко алтернатива на изкачвате с автомобил. Тя пресича на два пъти асфалтираният път от кв. Бояна до Златните мостове.
На хижа „Белите брези“ има възможност за почивка и хапване в ресторант – градина. Тя е на 50 м. от пътеката и на около 400 м. от Златните мостове.

По пътя наистина има много кътчета, където можеш да починеш и да хапнеш, ако си носиш храна, както и чешми.
Преминава и планинско поточе, което поради сезона на места заливаше пътя.
Звукът на водата в планинския поток и песента на птичките са постоянни спътници по тази пътека.
Мога спокойно да я нарека и „Алея на пеещите птички“ за априлски този ден, в който бяхме при поредната ни неделна разходка.

При Златните мостове излизаме на местност „Бели брег“ , на която можеш да си направиш хубав летен пикник.
През поляната продължаваме към хижа „Момина скала“ още около 15 минути, според табелите, с нормално ходете.

В дясно по пътя видяхме хижа Септември.
До хижа „Момина скала“ разходката е още по – приятна и вече сме на по – голяма надморска височина.
Излиза се на „Стамболова ливада“, пред ресторант „Момина скала“, където също е много красиво и романтично за пикник и четене на книги. Там видяхме последната табела на „Алея на билките“, която разказва за празника на билките „Еньовден“.

До хижа „Момина скала“ има още около две минути.
След нея пътеката продължава за хижа „Камен дел“ и Боянски водопад“.

Информация:

Петър Димков е роден на 19 декември 1889 г.
Той е български офицер, а в последствие лечител, билкар и основоположник на ирисовата диагностика в България.

Хижа Момина скала
Местоположение: Витоша местност „Стамболова ливада“
Надморска височина: 1479 м.
Година на построяване: 1957 – 1959 г.
От тук продължават маршрутите за хижа „Камен дел“, Боянския водопад.

Разстояние от кв. Княжево до х. Момина скала около 10 км.

На връщане от хижата срещнахме този самотен турист, който най – вероятно се прибираше от своята разходка.

Текст: Симона Стефанова

Снимки: Елена Гешева

No comments
Share:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights