Язовир „Пчелина“ и параклис „Св. Йоан Летни“ – изгрев и залез

Преживяване на сетивата

Язовир Пчелина се намира на 2 км. от с. Поцърненци, област Перник, община Радомир.
До него се стига, по най – удобния вариант, от гр. София, през гр. Перник, гр. Радомир и от там се продължава към с. Извор. На път 6, който е за гр. Кюстендил, се завива надясно при разклона на с. Извор, за с. Поцърненци и с. Егълница. Трябва да се стигне края на селото и от там се върви пеша. Няма табели, преминава се през вилна зона с няколко къщи, по широк и равен път се стига до язовира за около 40 минути до 1 час.
Може да се отиде и през селата Копаница и Косача, пак през гр. Радомир по пътя за гр. Кюстендил,  но в самия град, преди кръстовището за центъра и с. Червена могила. Завива се в дясно на отбивката за с. Ковачевци, след отбивката за съда, която е в ляво. Така се излиза на другата страна на язовира при ресторант „Пчелина“, като се преминава през селата и може да се превърне в една приятна автомобилна разходка.
След това, от отбивката се продължава в ляво и през с. Ковачевци се стига до отсрещния бряг на язовира.
На отиване, ние минахме по този маршрут, а на връщане през с. Извор.
Тъй като в известна степен се загубихме след ресторант „Пчелина“, стигнахме до задънена улица, както се казва, но видяхме параклиса на отсрещния бряг и това ни ориентира да се върнем обратно.

Изгрев
Еньовден – 24.06.2018 г.
С група от няколко момичета на Еньовден през 2018 г. посрещнахме изгрева на слънцето, на язовир Пчелина. Това го помня като приятно преживяване в ранни зори.
Тръгнахме от гр. Перник около 5 часа сутринта и беше още тъмно. Разпределихме се в три автомобила. Аз се движех след другите, тъй като не знаех пътя и се разсънвах още. Спомням си, че минахме през гр. Радомир и с. Извор, а след това завихме и продължихме по криволичещ селски път. След не много каране, по тесен път, се озовахме на края на селото и там оставихме колите.
За събуждане повървяхме пеша и постепенно заедно със слънцето се придвижихме до параклиса „Св. Йоан Летни“. Язовир почти нямаше, а гъста мъгла се разстилаше наоколо. Чак когато слънцето изгря се видя, че под стръмните скали в ляво от параклиса има води и красиви гледки от скалите.

Мястото ми се стори много загадъчно, а язовир „Пчелина“ беше красив и спокоен. Може би въздействието на изгрева, покровителството на мъглата и специалното място на скалата, което заема параклиса, допринасяха за това усещане.
Събирахме цветя като горски нимфи. Радвахме се на изгрева, на поляната и на мястото като деца.

Залез – 25.03.2023 г.
Второто ми идване беше по залез. Така се получи случайно. Инициативата беше на Елена Гешева, която много искаше да посетим това място и параклиса „Св. Йоан Летни“. При тръгването се сетих, че бях чела, преди време, за красотата на язовира именно при залез, през лятото, когато е хубаво да се отиде и да се види. И наистина се оказа така. Всеки залез има своята неповторимост, спокойствие и неотразимост. Наистина не може да се опише с думи. Гледките понякога се усещат, но не могат да се опишат.

Язовирът отразяваше слънчевите лъчи и създаваше прекрасни форми във водата. Мястото е много тихо и усетих, че и аз нашепвах.
Параклисът си стоеше там на високата скала, величествено и смирено едновременно, както и преди. Водите на язовира, макар и изкуствено създаден, сякаш го обгръщаха и пазеха.
Параклисът е средновековен храм и представлява бяла сграда с квадратна форма с пейка отпред. Разположен е почти в края на скала, над язовира. Може да се премине по тясна пътека, която е предизвикателство за сетивата, за да се заобиколи параклиса в края на скалата.

Входът е с нисък отвор и трябва да се наведеш за да влезеш. Вътре е топло и уединено. Стените са изписани, но на места са останали само частични стенописи. Прави впечатление, че се полага грижа за храма. Вътре може да запалиш свещ и да постоиш на тишина. Създаден е уют, като личи, че някой идва за да подържа това място в приятен вид.

Сякаш днес този параклис олицетворява неспособността и непригодността на човека да разруши всичко.
Насладихме се на красиви гледки и на една вечерна разходка. Докато се връщахме постепенно се стъмни и над нас Луната и Венера ни наблюдаваха и насочваха да вървим по пътеката до началото на селото.

Информация:

Местоположение:
На 2 км. от с. Поцърненци, област Перник, община Радомир.

Параклисът „Св. Йоан Летни“ е българска средновековна църква, бившият храм на с. Пчелинци, което днес е залято от водите на язовир „Пчелина“. Намира на висока точка, непосредствено до края на скала над язовира. Стои непокътнат и излъчва автентичността и духа на своето време и навява спокойствие.

Язовир Пчелина е изкуствено създаден през 70 – те години на миналия век, на мястото на село Пчелинци, от което хората са били изселени. 

Текст: Симона Стефанова
Снимки: Елена Гешева
No comments
Share:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights