Една разходка до връх Селимица

„Селимица“ е връх в планина Витоша, на запад от Черни връх. Покрай него преминава лятната пътека от село Кладница за Черни Връх. Преходът до връх Селимица представлява една приятна разходка. Преминава се през няколко горички и поляни, а отгоре се простира невероятна гледка.

Има няколко варианта да започнете прехода. Най-дългият е да тръгнете от село Кладница, до което може да стигнете с кола до площада на селото и да я оставите там. Има и автобус от Перник на всеки кръгъл час. След това се тръгва през селото по стръмна улица нагоре, докато не стигнете асфалтов път, където има табелка с надпис „Природен парк Витоша“. Продължавате да вървите по пътя и до един момент може да изберете два варианта, за да стигнете до хижа Селимица – единият е през горска пътека, другият е да продължите по пътя. И двата маршрута са еднакви като разстояние и време, единствено този през пътеката е по-приятен, защото директно минава през гората и покрай реката. Оттам стигате до улицата под хижа Селимица. Разстоянието от село Кладница до хижа Селимица е около 30/40 минути.

Другият вариант е да оставите колата си директно на паркинга под хижа Селимица и да започнете разходката си оттам.
Вместо да се качите към хижата, продължавате по равния прав път, като подминавате морените и се озовавате на широка пътека в гората. Вървите около 20/30 минутки по нея, докато не излезете на широка поляна на която има заслон с маси и пейки. Ако имате нужда тук може малко да починете и след това да продължите по пътеката. Оттам се ориентирате по маркировката за Черни връх, така че да завиете в ляво. Отново ще се озовете в широка пътека в гората, по която след около 20 минути вървене ще стигнете до голяма поляна и пейка, намираща се под едно дърво. Пред вас вече виждате връх Селимица.

Последните метри преди върха са малко по-стръмни и ще е нужно изкачване. Когато стигнете около вас ще се разкрие невероятна гледка. Вижда се язовир Студена и гр. Перник. На отиване разходката не е толкова дълга като времетраене, но има леки стръмни участъци. През зимата, освен това, поне до месец март/април, е заснежено и температурите са по-ниски.
Връщането обратно до хижа Селимица е с повече спускане и е по-бързо. Общо разходката ви може да е около 2 часа в зависимост и колко почивки правите.

Под връх Селимица може да последвате маркировачите колчета и да продължите за Черни връх. За мен лично връх Селимица, макар и не толкова популярна дестинация, е много красиво място. Аз открих пътя съвсем спонтанно, бях сама и се притеснявах дали да продължавам разходката си след хижата, но през уикенда и на хубаво време всъщност може да срещнете не малко хора, които да се разхождат до там. Нещо сякаш отвътре ме дърпаше да отида първият път и въпреки притесненията ми се радвам, че успях да стигна. Всеки път, когато се разхождам до връх Селимица се чувствам много по – заредена, изчистена и енергизирана.

След време даже дочух, че мястото е енергийно. Винаги се убеждавам, че никога не отиваш „случайно“ някъде.
Все едно върхът ме намери, а не аз него.

Информация:

Връх Селимица

Местоположение: Витоша

на запад от Черни връх

Надморска височина: 2041 м.

Трудност: лек маршрут

Текст: Ася Стефанова – гост автор

Снимки: Ася Стефанова

No comments
Share:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights